Σαν σήμερα το 42π.Χ… 03/10

Σαν σήμερα το 42 π.Χ διεξήχθη η μάχη των Φιλίππων που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας με αντιπάλους από την μία πλευρά τους Οκταβιανό, Μάρκο Αντώνιο και Λέπιδο που συγκρότησαν την δεύτερη Τριανδρία και από την άλλη τους Βρούτο και Κάσσιο, που αποτελούσαν τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Ιούλιος Καίσαρας μετά την θριαμβευτική κατάκτηση της Γαλατίας και την νίκη του επί του Πομπήιου στον ρωμαϊκό εμφύλιο, έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της Ρωμαϊκής Πολιτείας, απέκτησε τεράστια στρατιωτική και πολιτική ισχύ ενώ αυξήθηκαν σε απόλυτο βαθμό το κύρος και το γόητρο του. Ο Καίσαρας ευρισκόμενος σε θέση ισχύος αφού ανακηρύχτηκε από την ίδια την σύγκλητο το 44 π.Χ ισόβιος δικτάτορας (dictator in perpetuum), μετέβαλε το πολίτευμα καταργώντας ουσιαστικά τόσο τη συγκλητική όσο και τη λαϊκή κυριαρχία.

Οι εξελίξεις αυτές με την επιβολή ουσιαστικά ενός ηγεμονικού καθεστώτος έθεσαν τις βάσεις για την οριστική κατάλυση της Res Publica ( δημοκρατικού πολιτεύματος ) και την εγκαθίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι συγκλητικοί έβλεπαν στον Καίσαρα έναν επικίνδυνο πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας. Ο Καίσαρας δολοφονήθηκε το 44 π.Χ από τους Κάσσιο και Βρούτο που αντιστρατεύονταν τις πολιτειακές αλλαγές που επέφερε ο πρώτος, επιθυμώντας την διατήρηση της δημοκρατίας. Μετά την δολοφονία του Καίσαρα τα ηνία του κράτους ανέλαβε ο Μάρκος Αντώνιος ενώ οι δολοφόνοι κατέφυγαν στις ανατολικές επαρχίες, ο μεν Κάσιος στη Συρία, ο δε Βρούτος στη Μακεδονία, στις οποίες κατείχαν την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση τον ορισμό των οποίων μάλιστα είχε κάνει ο ίδιος ο Καίσαρας. Με την καταλυτική παρουσία του Οκταβιανού σχηματίστηκε τελικώς η δεύτερη Τριανδρία που συναποτελείτο από τους Οκταβιανό, Μάρκο Αντώνιο και Λέπιδο, οι οποίοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους δολοφόνους. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στους Φιλίππους το 42 π.Χ., μια πόλη της Μακεδονίας την οποία είχε μετονομάσει ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από Κρηνίδες σε Φιλίππους.

Στην μάχη που ακολούθησε οι δυνάμεις της Τριανδρίας επικράτησαν ενώ οι Κάσσιος και Βρούτος αμφότεροι αυτοκτόνησαν. Ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος μετά την νίκη τους ανέλαβαν τον έλεγχο και την διοίκηση του κράτους. Οι δύο μέχρι τότε σύμμαχοι εν τέλει θα συγκρουστούν μεταξύ τους το 31π.Χ στην ναυμαχία του Ακτίου που θα αναδείξει τον Οκταβιανό νικητή και απόλυτο κυρίαρχο στην Ρώμη καταργώντας οριστικά την Ρωμαϊκή Δημοκρατία εγκαινιάζοντας την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μάχη των Φιλίππων καθόρισε με αποφασιστικό τρόπο την πορεία της Ρώμης και του αρχαίου κόσμου καθώς με την νίκη της τριανδρίας έναντι των Βρούτου και Κάσσιου η Ρώμη άφηνε πίσω της οριστικά και αμετάκλητα το δημοκρατικό καθεστώς ( Res Publica ) μεταβαίνοντας στην εποχή της Αυτοκρατορίας.