Σαν Σήμερα το 1912… 04/10

Σαν σήμερα το 1912 η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα απορρίψει το τελεσίγραφο που της απέστειλαν οι συμμαχικές χώρες Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία με το οποίο ζητούσαν την εθνική αυτονομία των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν εντός της επικράτειας της αλλά και την εφαρμογή μίας ευρείας σειράς διοικητικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις περιοχές όπου ζούσαν οι χριστιανικές εθνότητες. Μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου που έλαβε την μορφή ρηματικής διακοίνωσης, οι σύμμαχες χώρες θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Βαλκανικός Πόλεμος είναι και επίσημα γεγονός, τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα μεγάλο θέατρο πολεμικών αναμετρήσεων, καθώς άμεσα θα ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Στόχος και η βασική επιδίωξη των Βαλκανικών Κρατών ήταν η εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα ευρωπαϊκά εδάφη και η διανομή των εδαφών που θα κατακτούσαν στο πλαίσιο του πολέμου. Η διανομή των κατακτημένων εδαφών θα υπάρξει αιτία προστριβών μεταξύ των συμμάχων καθώς θα υπάρξουν εκτεταμένες διαφωνίες αναφορικά με την προσάρτηση και την διανομή τους.
Η Ελλάδα στον Πόλεμο.

Για την Ελλάδα ο Βαλκανικός Πόλεμος ήταν η μεγάλη ευκαιρία που αναζητούσε για την εκπλήρωση των εθνικών της στόχων που εκφράζονταν συμπυκνωμένα στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας του Έθνους και την απελευθέρωση των αλύτρωτων περιοχών που τελούσαν ακόμα υπό οθωμανικό ζυγό. Η Ελλάδα θα εισέλθει στον πόλεμο με υψηλό βαθμό ετοιμότητας και υψηλό φρόνημα καθώς είχε γίνει εκτεταμένης κλίμακας στρατιωτική προπαρασκευή τα προηγούμενα χρόνια. Ο στρατός και ο στόλος είχαν αναδιοργανωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα (τυφέκια Μάνλιχερ, πολυ­βόλα Σβάρτς Λόζε, πυροβόλα Σνάιντερ), ενώ είχε αυξηθεί το αξιόμαχο των μονάδων.

Ο ελληνικός στρατός διέθετε 100.000 στρατιώτες, 1000 ιππείς και 180 πυροβόλα για τον πόλεμο στην ξηρά. Ο Ελληνικός Στρατός το 1912: Ο Στρατός Θεσσαλίας στον οποίο συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων αποτελούνταν από: τις 1ης έως 7ης Μεραρχίες, 20 συντάγματα πεζικού, 1 σύνταγμα Κρητών, 1 τάγμα Ευζώνων, 3 Τάγματα Εθνοφρουράς, 1 ταξιαρχία ιππικού, 4 συντάγματα πεδινού και 2 μοίρες ορειβατικού πυροβολικού. Επίσης το μηχανικό αποτελούνταν από 2 συντάγματα σκαπανέων, 1 τάγμα γεφυροποιών και 2 λόχους τηλεγραφητών. Την δύναμη ενίσχυαν και 4 αεροσκάφη. Ο Στρατός Ηπείρου, που ο ρόλος του θα ήταν δευτερεύων, αποτελούνταν από την 8η Μεραρχία, 1 σύνταγμα πεζικού, 4 τάγματα Ευζώνων, 1 τάγμα Εθνοφρουράς, 1 Ίλη ιππικού, 1 μοίρα πεδινού, 1 ορειβατικού και 1 τοπομαχικού πυροβολικού. Επίσης πλαισιωνόταν και από έναν λόχο μηχανικού. Ο Στόλος Αιγαίου: Θωρηκτά: 4 (Αβέρωφ, Σπέτσαι, Ψαρά, Ύδρα) Αντιτορπιλλικά: 10 (Βέλος, Σφενδόνη, Λόγχη, Νίκη, Ναυκρατούσα, Δόξα, Νέα Γενεά, Ασπίς, Θύελλα, Κεραυνός) Ανιχνευτικά: 4 (Λέων, Πάνθηρ, Αετός, Ιέραξ) Τορπιλλοβόλα: 5 (11, 12, 14, 15, 16) Υποβρύχια: 1 (Δελφίν)Υδροπλάνα: 1 (Ναυτίλος) Οπλιταγωγά: 1 (Σφακτηρία)Ναρκοθετικά: 1 (Άρης)Ανεφοδιαστικά: 1 (Κανάρης) Μοίρα Ιονίου:Ατμοβάριδες: 2 (Άκτιον, Αμβρακία)Ατμομυοδρόμωνες: 4 (Αλφειός, Αχελώος, Πηνειός, Ευρώτας)Κανονιοφόροι: 3 (Α, Β, Δ)Μοίρα Ευδρόμων:Επίτακτα εξοπλισμένα:Εμπορικά: 5 (Εσπερία, Μυκάλη, Μακεδονία, Αθήναι, Αρκαδία)Βοηθητικά: 3 (Αιγιαλεία, Μονεμβασία, Ναυπλία).

Οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου , ενώ με την ναυτική κυριαρχία τους στο Αιγαίο, βοήθησαν σημαντικά τον αγώνα όλων των συμμάχων.