Σαν σήμερα το 1912… 19/10

Σαν σήμερα το 1912 διεξήχθη η μάχη των Γιαννιτσών που υπήρξε η σπουδαιότερη και καθοριστικότερη μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου καθώς έκρινε την εξέλιξη των γεγονότων σε στρατηγικό επίπεδο. Με την έναρξη του πολέμου ο αναδιοργανωμενος ελληνικός στρατός αναπτύχθηκε ταχύτατα με στόχο την επέκταση και εδραίωση του στις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου και την απελευθέρωση των ελληνικών πληθυσμών.

Μετά την μεγάλη νίκη που κατηγαγε επί του οθωμανικου στρατού στην μάχη του Σαρανταπόρου δημιουργήθηκαν οι στρατηγικές συνθήκες για την προέλαση στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που αποτελούσε τον κύριο τακτικό στόχο των επιχειρήσεων στην Μακεδονία. Οι Οθωμανοί αποφάσισαν να ανακόψουν την νικηφόρο πορεία του ελληνική στρατού αντιτάσσοντας άμυνα στην ιερή για τους μουσουλμάνους της Μακεδονίας πόλης των Γιαννιτσών. Οι Τούρκοι υπό τον Ταξίν πασά είχαν οργανωθεί κατάλληλα για άμυνα εκμεταλλευόμενοι την συνθετότητα της περιοχής που παρείχε στρατιωτικά πλεονεκτήματα στους αμυνόμενους.

Ο επελαύνων ελληνικός στρατός κατάφερε με συνδυασμό μετωπικής επίθεσης και ελιγμών υπερκέρασης να κάμψει την σθεναρή αντίσταση του τουρκικού στρατού ο οποίος υπό το βάρος των συντριπτικων πληγματων ηττήθηκε και υποχώρησε. Η νίκη αυτή σε στρατηγικό επίπεδο εξασφάλισε τον απόλυτο έλεγχο της κεντρικής Μακεδονίας και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης καθώς εξουδετερωθηκε κάθε αξιόμαχη αντίσταση του οθωμανικου στρατού.

Η νίκη επίσης προσέδωσε κύρος και δόξα στον ελληνικό στρατό το ηθικό του οποίου φαίνεται να αποκαθίσταται πλέον μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε το γόητρο του στον άτυχη πόλεμο του 1897.