Σαν Σήμερα το 1805… 23/10

21 Οκτωβρίου 1805 διεξάγεται η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας στην οποία συγκρούστηκαν ο βρετανικός βασιλικός στόλος με τον συμμαχικό γαλλικό και ισπανικό κατά την διάρκεια των ναπολεοντειων πολέμων και του πολέμου του Γ' συνασπισμού που είχε συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει τον Ναπολέοντα. Εκείνη την περίοδο ο Μέγας Ναπολέων αναδεικνύοντας την στρατιωτική του ευφυΐα πραγματοποιούσε επέλαση σε όλη την Ευρώπη συντρίβοντας όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής οι οποίες έδειχναν ανήμπορες να τον σταματήσουν. 

Οι φιλοδοξίες του Γάλλου Αυτοκράτορα όμως δεν περιορίζονταν μόνο στην κατάκτηση της Ηπειρωτικής Ευρώπης καθώς σκόπευε να εισβάλει στην Αγγλία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έπρεπε να νικήσει το βρετανικό βασιλικό ναυτικό και να αποκτήσει τον θαλάσσιο έλεγχο που τότε κατείχε η Αγγλία. Την επιχείρηση αυτή θα αναλάμβανε ο ενωμένος γαλλικός και ισπανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Βιλνέβ.

Μόλις αποκαλύφτηκαν τα σχέδια της εισβολής ο βρετανικός βασιλικός στόλος με επικεφαλής τον θρυλικό ναύαρχο Νέλσον κινήθηκε με σκοπό να εξουδετερώσει τον αντίπαλο στόλο. Η αποφασιστική ναυμαχία δόθηκε στο ακρωτήρι Τραφάλγκαρ στην νοτιοδυτική ακτή της Ισπανίας. Στην ναυμαχία ο βρετανικός βασιλικός στόλος θα συντρίψει στην κυριολεξία τον συμμαχικό στόλο Γάλλων και Ισπανών. Η αποφασιστική νίκη των Βρετανών επιβεβαίωσε την ναυτική ισχύ και υπέροχη τους και τους κατέστησε τους απόλυτους κυρίαρχους στην θάλασσα ενώ παράλληλα τερματίστηκαν τα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στην Βρετανία.

Κατά την ναυμαχία ο ναύαρχος Νέλσον θα σκοτωθεί και θα γίνει ήρωας και θρύλος στην αγγλική ιστορία.