΄Η Απελευθέρωση της Καλαμάτας.΄΄

Στις 23 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες Επαναστάτες απελευθερώνουν την Καλαμάτα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την έναρξη του Αγώνα. Ήδη από τις 22 Μαρτίου άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις μάχης στα γύρω υψώματα της Καλαμάτας, 2.000 ένοπλοι της "Δυτικής Σπάρτης" με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη. Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά της πόλης επιχειρούσαν  στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, και τον Αναγνωσταρά, ολοκληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Τότε ο διοικητής Αρναούτογλου αντιλαμβανόμενος την παγίδα που είχε στηθεί, αφού αποκλείστηκε κάθε οδό διαφυγής προς την Τριπολιτσά, έδωσε εντολή στους Τούρκους να συγκεντρωθούν στα σπίτια της πόλης και να αμυνθούν.

Μετά από παραίνεση του Ηλία Μαυρομιχάλη, που είχε ήδη εισέλθει στην πόλη από τις 20 Μαρτίου με 150 Μανιάτες με πρόσχημα την προστασία της πόλης, ο Αρναούτογλο παραιτήθηκε των σκέψεων του για αντίσταση αφού θα ήταν μάταιη. Έτσι στις 23 Μαρτίου ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς της.

Στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν, μετά από δοξολογία, τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους επαναστάτες. Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στις όχθες του χείμαρρου Νέδωνα, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ ακούγονταν οι καμπάνες και οι θριαμβευτικές κραυγές των Ελλήνων. Για τη δοξολογία, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου από κάθε ηλικία – οπλισμένοι στρατιώτες, άμαχοι , γυναίκες και παιδιά. Το μεσημέρι κατέφθασαν στην πόλη και οι πολέμαρχοι με τις σημαίες τους.

Ακολούθησε σύσκεψη των αρχηγών και αποφασίστηκε η συγκρότηση της Μεσσηνιακής Γερουσίας, μίας επαναστατικής επιτροπής με σκοπό την διεύθυνση του συντονισμού των επιχειρήσεων. Η αρχηγία δόθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αποδίδοντας του τον τιμητικό τίτλο του αρχιστράτηγου των Σπαρτιατικών Δυνάμεων. Την ίδια μέρα η Γερουσία εξέδωσε προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές αυλές που ανακοίνωνε την κήρυξη της Επανάστασης και την απόφαση του Ελληνικού Έθνους ύστερα από αιώνες δουλείας να αποτινάξει την σκλαβιά και να διεκδικήσει ενόπλως την ελευθερία του.